Steinar Albrigtsen

Publisert 5. okt 2015

Steinar Albrigtsen The Sailor

Steinar Albrigtsen er en av Norges mest folkekjære artister. Steinar gjorde countrymusikken stuerein langt utenfor det tradisjonelle countrypublikumet da han i 1990 slo gjennom med Alone too long, en perle av et countryalbum. Steinar har besøkt hver avkrok av landet, både før og etter gjennom­bruddet som plateartist. Gjennom årene har han også utgitt 15 plater og mottatt flere priser for dem.

Repertoaret spenner over mange sjangere, fra rockabilly via country til jazz … og mer. Men som regel har Steinar minst én fot godt plantet i amerikansk musikk.

Av musikalske høydepunkt gjennom karrieren, sier Albrigtsen at opptredenen med Jonny Cash på Norwegian Wood (1992) er en milepæl. Fem år har gått siden Steinars siste solo-album, det kritikerroste albumet «Bilda fra ei anna tid» (Grammofon,2010).

Ønsker du Steinar Albrigtsen på ditt arrangement?

Steinar Albrigtsens karriere

Steinar Albrigtsen bragte country-musikken ut til et bredt publikum på 90-tallet med sin gjennombruddsplate Alone Too Long.
Men Steinar hadde allerede begynte som musiker tidlig på 70-tallet, hovedsaklig med gamle blueslåter på repertoaret. På 80-tallet var han med i rockabillybandet Bad Boys. Men han spilte også country, blues og amerikansk folk-musikk.

Alone Too Long, coverbildeDebut-albumet Alone Too Long, var en perle av en rein countryplate, og den solgte hele 180.000 eksemplarer. Her sto country/roots-musikeren Erik Moll (Hole in the Wall) for en stor del av tekst og musikk.

Bound to Wander, coverbildeFra det andra albumet Bound To Wander inngikk Albrigtsen et langvarig samarbeid med Tom Pacheco. I 1993 ga han ut Big Storm Coming sammen med Pacheco. Deretter, i 1994 kom The Troubadour, en stillferdig plate der den akustiske gitaristen Albrigtsen får vist seg fram, og Pacheco bare befinner seg i kulissene.  Mye vellyd for øret!

I 1996 kom Life Is Good, der Albrigtsen skiftet over til en mer jazzinspirert musikkstil, der en merker innflytelsen fra Sting og – som alltid – amerikansk folk- og rootsmusikk.

Get together, coverbildeDe to barndomsvennene Jørn Hoel og Steinar Albrigtsen hadde samarbeidet på spillejobber før Albrigtsens gjennombrudd. Men i 1997 var tiden inne for at de to kunne gå sammen om et prosjekt. Det ble albumet Get Together, med nytt og gammelt materiale i like deler.  De to lagde året etter den offisielle VM-sangen «Let’s do it» sammen med Øivind «Elg» Elgenes fra Dance With A Stranger.

Enda et samarbeidsprosjekt kom i 1999 da Albrigtsen deltok sammen med Lynni Treekrem og Henning Kvitnes på et album med Kris Kristofferson-låter i norsk språkdrakt, oversatt av Ivar Dyrhaug.

I 2000 kom albumet Nobodies, et nytt samarbeid med Tom Pacheco, der også Levon Helm og Rick Danko  fra The Band deltok.

I 2001 kom et reint akustisk bluesalbum, Steinar Albrigtsens stemme og gitar, med det beskrivende navnet Stripped. Så godt som alt materialet er gamle amerikanske låter.

Bop'n Roll, coverbildeDeretter gikk det 5 år før neste album Bop’n Roll, der Albrigtsen gir seg i kast med en annen «klassisk» amerikansk sjanger: original rock’n roll – perfekt for swing-glade dansere. Denne platen ble ifølge VG spilt inn i løpet av bare to kvelder, og fiks ferdig bare en uke etter at ideen først dukket opp i Albrigtsens hode. – Det er en fare i våre dager at plater kan blir for perfekte, sa Albrigtsen til VG.

Så gikk det bare et år før neste album trillet ut fra Steinar Albrigtsens magiske erme. På Moment of Peace befinner han seg igjen foran et solid band, og med mer americana-preget musikk. – «Aromaterapeutisk musikk», var Albrigtsens ide med albumet. Det fungerte så bra at han igjen ble å finne på VG-listas topp 10, og nominert til Spellemannsprisen.

I 2009 var det duket for et nytt samarbeidsprosjekt med Jørn Hoel: Two Rivers, One Road. De to herrene viser sin inspirasjon fra 70-tallet, og spesielt Simon & Garfunkel og Cosby, Stills, Nash & Young.

Den avdøde amerikanske folk-sangeren Jim Croce sine sanger ble tolket på et dobbelt Albrigtsen-album fra 2011: Minna fra ei anna tid inneholdt samme sanger i en engelsk og en norsk versjon.

Sjelevenn, coverbildeI 2013 giftet Steinar seg på nytt med artisten Monika Nordli, en artist fra Telemark som sto på egne bein og allerede hadde utgitt tre CDer før hun slo seg sammen med Steinar Albrigtsen. Albumet Sjelevenn fra 2014 er et fellesprosjekt med Steinar og Monika, der de har noen felles spor, og noen hver for seg. Albumet fortsetter i det norskspråkligesporet, der begge artistene høres ut til å trives godt.

Steinar Albrigtsen, diskografi:

 • Alone Too Long (1990)
 • Bound to Wander (1992)
 • Big Storm Comin (1993) Steinar Albrigtsen & Tom Pacheco
 • The Trubadour (1994)
 • Life Is Good (1996)
 • Get Together (1997) Hoel & Albrigtsen
 • Now and Then (1998) Div. artister
 • Falne engler (1999) Steinar Albrigtsen, Henning Kvitnes & Lynni Treekrem
 • Nobodies (2000) Steinar Albrigtsen & Tom Pacheco
 • Stripped (2001)
 • Bop ‘n Roll (2006)
 • Moment of Peace ( 2007)
 • Two Rivers One Road (2009) Hoel & Albrigtsen
 • Bilda fra ei anna tid (2011)
 • Sjelevenn (2014) Steinar Albrigtsen & Monika Nordli
 • The Sailor (2015)

Kilder: Rockipedia, Wikipedia

Kontakt Steinar Albrigtsen direkte på epost: steinar@frikk.no,
eller på telefon 92 68 72 12

Pressebilder høyreklikk på bildene og velg «last ned lenkemål» e.l. (ca 8MB):

Steinar Albrigtsen, the Sailor 3, bildeSteinar Albrigtsen, the Sailor 1, bilde


Share Button
Nøkkelord: steinar albrigtsen
Bestill Steinar Albrigtsen!

OBS: Alle felt merket med * må fylles ut!
Navnet ditt *

E-post *

Telefon *

Emne *

Melding *

Frikk Musikk

Tlf. 92 68 72 12 – epost post@frikk.no