Frode Alnæs – Dance With A Stranger

Publisert 20. aug 2012

Frode Alnæs skrev all musikk for gruppa Dance With A Stranger, ett av flaggskipene i norsk rock/pop.
Dance With A Stranger (DWAS) møttes første gang i 1984 i et overnattingslokale over Frikk Musikk(!) i Bergen, og første øving var i Frikks studio i underetasjen. Den musikalske og menneskelige kjemien satt fra første øyeblikk. Besetningen var Yngve Moe – bass, Bjørn Jenssen – trommer, Øivind Elgenes – vokal, Frode Alnæs – gitar. All musikken til Dance with a Stranger ble skrevet av Frode Alnæs.
Med musikernes solide bakgrunn innen jazz, ble dette også det musikalske utgangspunktet for gruppen, men det ble med et «paranoid» sound, absurde tekster, og en god del pop-elementer. Etterhvert som bandet turnerte, ble DWAS stadig mer et pop/rock-band, med en helt egen sound. Musikken fikk sterke trekk av soul, med Elgenes’ kraftige stemme sentralt i lydbildet.

Gjennombrudd
Ingen plateselskap hadde tro på DWAS. Studioinnspillingen av den første CDen ble finansiert ved at medlemmene i gruppa satte egne hus og eiendom i pant, samt ikke minst at søster til trommis Bjørn Jenssen kausjonerte for 800.000 kr som ble lånt fra Sparebanken Nordland, der hun selv var ansatt.
Etter 3 års turnering langs norske landeveier var det endelig duket for gjennombrudd. Ivar Dyrhaugs nystiftete plateselskap Norsk Plateproduksjon, ga ut Dance With A Stranger som sin første utgivelse. Dyrhaug skrev seinere tekstene til bl.a. Invisible Man og Long December Night.
Det store gjennombruddet kom da bandet spilte under utdelingen av Spellemannprisen i 1987. Dette var også første gang Frode Alnæs opptrådte uten parykk – og den blanke skallen har blitt noe av et varemerke for ham seinere i karrieren!
Platen, med samme navn som bandet, var klar i august 87. Da den ble lagt ut for salg i februar 88 var allerede 31.000 forhåndsbestilt, og suksessen et faktum. Mest kjente låter var «Everyone needs a friend» og «No More Sorrow»

5 år i rampelyset
Spellemannspris 1988 – årets pop-plate, i konkurranse med a-ha! og Bjørn Eidsvåg
Plate nr 2: «To«, 200.000 i Norge. Mest kjent «Invisible Man«. Mindre synth og sequencere – tilbake til basis i musikken, bass trommer og mye gitar. 100.000 ble solgt i Tyskland
Spellemanssprisen 1989 – i klassen pop.
DWAS vant hovedprisen på Zopot-festivalen i Polen 1989 – en sovjetisk parabolantenne som ikke virket. Antennen brukes i dag som fuglebad hjemme hos Øivind Elgenes.
1991: Spellemannsprisen – Årets Spelleman
1991: «Atmosphere«. Forhåndssalg 80.000. Noe mer kritikk for «lite sjel og varme», men bra salg både i Norge og Tyskland.
1992: «Atmosphere«, spesialutgave for lansering i USA.

I 1994, etter 10 års intenst turneliv, tar Dance With A Stranger en lang pause i arbeidet. I tillegg til omfattende turnering i Norge har de også turnert Tyskland, Østerrike, Danmark, Sverige og opptrådt i utallige TV-show og festivaler i Norge og utlandet.
1994: «Look what you’ve done» (samleplate)
1995: «Unplugged Hits» (akustisk samleplate)
1997: «The Best Of»
1999: «Happy Sounds»
2007: «The Very Best Of» (samleplate med 3 nye låter)
Turneer også i 2006, 2007, 2008

Kilder: Diverse kilder på internett

Du kan bestille Frode Alnæs her: booking@frodealnaes.com

Share Button
Nøkkelord: frode alnæs