Frode Alnæs – Biografi

Publisert 20. aug 2012

Frode Alnæs er født i 1959 i Kristiansund, der han vokste opp og bodde fram til han var ferdig med gymnaset i 1978.
1978-79 var han elev ved musikklinja på Nordmøre Folkehøgskole i Surnadal. Her komponerte han det meste av rockeoperaen «Frosken som ikke forsto et kvekk», som ble satt opp i Kristiansund sommeren 1979.
Alnæs ble tatt opp i første kull på det nye jazz-studiet ved Trøndelag Musikkonservatorium 1979-82, og gikk ut med karakteren 1,0 til eksamen – best mulige karakter.
Han gikk sammen med disse i det første kullet: Olav Korssjøen, Preben von der Lippe, Lars Ofstad, Ketil Rudjord, Bjørn Klakegg. På konservatoriet ble han seinere også kjent med Tore Brunborg og Nils Petter Molvær som begynte året.
Bodde fra 1982 i Oslo, der han hadde stor suksess som freelance-musiker i studio, på scener og turneer sammen med mange av de største navnene i norsk jazz og pop/rock. Bygde i denne tiden opp et rykte som gitar-geni og profesjonell musiker i flere sjangre.
I 1987 settes musikalen «Kleppfæsk» opp i Kristiansand. Alnæs har lagd musikken, Anne Søyseth teksten. Handlingen er lagt til 1930-årene i Kristiansund, der bacalao-spisende utlendinger fra eksotiske steder som Brasil og Sør-Europa møter Kristiansundere og andre nordmenn i et dramatisk plot. Alnæs involverer mange nasjonale berømtheter i den lokale forestillingen.
Frode Alnæs var den sentrale musikkskaperen i Dance with a Stranger (se egen artikkel på frikkmusikk). Etter den store suksessen til dette bandet i årene 1987-1994 flytter Alnæs med familien tilbake til Trondheim for å komme nærmere familie og hjemmemiljø.
I 1999 flytter han og familien tilbake til Kristiansund for å satse på det nye kulturstedet Dødeladen i byens eldste hus. I 2000 arrangeres første gang den årlige Tahiti-festivalen i og rundt kulturhuset Dødeladen. Utvidet i 2006 med Tahiti-konferansen og Tahitiprisen.
I 2008 oppføres operaen Donna Bacalao på Vindaneset Havhotell sin utescene og amfi i Kristiansund. Frode Alnæs har lagd musikken, Stig Nilsson librettoen. Suksessen er stor – 6000 solgte billetter er formidabelt i en så liten by. Operaen er satt opp nesten hvert år i årene etterpå.

I 2009 flyttet Frode Alnæs tilbake til Oslo. Men han er stadig på farten, og benytter gjerne «ledige» perioder til opphold på hytta ved Kanestraum, der inspirasjonen til å skape ny musikk gjerne oppstår.

Kilder: Diverse kilder på internett

Du kan bestille Frode Alnæs her: booking@frodealnaes.com

Share Button
Nøkkelord: frode alnæs