Elisabeth Andreassen

Elisabeth Andreassen. Foto: Possan / Flickr.com Lisens: CC by 2.0

Elisabeth Andreassen. Foto: Possan / Flickr.com Lisens: CC by 2.0

«Bettan»

Elisabeth «Bettan» Andreassen er en av Nordens aller flotteste vokalister, kjent for sin særpregede varme og sterke stemme. Hun er kjent fra et utall sammenhenger, og har et stort repertoar med en veldig spennvidde. Foruten å være en sanger som behersker mange uttrykk, er hun også skuespiller og komiker.

Bettan har gitt ut en lang rekke album over flere tiår, og har samarbeidet med de fleste kjente navn i norsk og svensk populærmusikk, foruten i andre sjangere som klassisk og musicals.

Bakgrunn
Elisabeth Andreassen ble født i Gøteborg i 1958, og bodde der med sine norske foreldre til hun var 6 år. Da flyttet familien til ei øy i skjærgården utenfor Gøteborg – Källö Knipple – der Bettan vokste opp, nærmest som Tjorven på Saltkråkan.16 år gammel flyttet hun på hybel i Gøteborg for å begynne på gymnaset der. Etter at økonomilinjen var tilbakelagt, fant hun snart veien til Stockholm, der hun spilte med sitt eget  Eliza Band på puber og kroer, stort sett innen stilartene folk, viser og rock. Men da hun platedebuterte i 1981 var det countrymusikk som dominerte  albumet «Angel of the Morning». Blant inneholdet fantes ballade-hiten «Då lyser en sol«. De tre neste albumene fra Bettan var i det samme musikalske landskapet.Parallelt med solokarrieren var Bettan med i jentegruppa Chips sammen med Kikki Danielsson. Disse gikk til topps i den svenske finalen i MGP med sangen «Dag efter dag». Dette var begynnelsen på en lang liste med Eurovision-deltakelser for Bettan. Hele 12 ganger har hun deltatt enten i den norske eller svenske finalen, og hele fire ganger har hun vunnet og gått videre til den internasjonale finalen. I 1996 kom hun på andre plass der med «I evighet». Men det største eventyret kom i 1985 med:

Bobbysocks
Bobbysocks var Hanne Kroghs ide i 1984. Hanne hadde bruk for en livlig partner hun kunne ha det moro sammen med på scenen. Bettan tente på ideen, og var den ideelle partner i det som skulle bli et fyrverkeri av godt humør og sprudlende musikk. Bobbysocks var et godt planlagt konsept. Sammen med platedirektør Svein Hauge, produsent Lars Kilevold og komponist/forfatter Rolf Løvland spilte de to jentene inn det første Bobbysocks-albumet «Bobbysocks» dypt i de svenske skogene. Albumet ble likevel ikke noen stor suksess i første omgang.Men til den norske Melodi Grand Prix-finalen i 1985 skrev Rolf Løvland «La det swinge», og denne gikk Bobbysocks til topps med, knapt foran Anita Skorgans ‘Karma’.

Bobbysocks la en stram regi for hvordan de framsto under den internasjonale finalen, for maks oppmerksomhet. Antrekk i rosa, svart og hvitt, rosa ‘tannkrem’-logo, spesial-lakkert rosa Ford Cabriolet, pressekonferanse på hamburgerbar og singelen allerede til salgs i mange europeiske land på forhånd. Dette viste seg å være riktig oppskrift for å suge kameralinsene mot Bobbysock-jentenes store smil.

Under finalen dro dirigent Terje Fjærn i gang «La det swinge» raskere enn de noen gang hadde gjort den, og det svingte så bra at det holdt til tidenes første norske MGP-seier!

Etter seieren ble Elisabeth og Hanne båret fram av et jublende norsk og utenlandsk publikum gjennom tre år. De ga ut to album til: ‘Waiting for the morning’ (86) og ‘Walkin’ on Air’ (87), som – spesielt det første – solgte i store opplag i inn- og utland.

Peer Gynt-prisen gikk i 1985 til Bobbysocks, utdelt av Einar Gerhardsen.
I 1987 avsluttet Elisabeth og Hanne Bobbysocks, og vendte tilbake til sine egne karrierer.

ElisabethAndreassen. Foto: Bjarne-Thune. Lisens: CC by-sa 3.0

ElisabethAndreassen. Foto: Bjarne Thune. Lisens: CC by-sa 3.0

Til Norge
Elisabeth ga ut to album på slutten av 80-tallet i Sverige, før hun i 1990 flyttet til Oslo. I Norge åpnet det seg muligheter innen musikal og shows der Elisabeth fikk vist mer av sine talenter:
1991 spilte hun Mrs Lowett i Sweeney Todd på Det Norske Teatret
1991 Phantom of the Opera, Ski – (Christin)
1999 Sophies Verden, Fornebu, «Sigrun Freud» – sexy vertinne

Elisabeth har deltatt i en rekke sommerrevyer i Sandefjord og Tønsberg, og spilte på private teatre i Oslo, bl.a. i «Dizzie og damene» på Chat Noir 1996, der hun viste fram sitt komiske talent. Det samme viste hun i sine egne show «Bettans Beste» (1996) og «En skimrande kveld med Bettan» (1997).

Første norske soloalbum kom i 1991: «Stemninger». Det produsert av Rolf Løvland, og inneholdt blant annet en sang som er gått inn i den norske sangskatten – «Danse mot vår».

Samarbeid med Jan Werner Danielsen
Elisabeth hadde gjennom flere år på 90-tallet et nært samarbeid med Jan Werner – to store stemmer som sto godt til hverandre. I 1994 deltok de sammen i Melodi Gran Prix.

Gjennom 5 år turnerte de to sammen med julekonserter, og i 1999 kom den siste konserten i album-versjon – som solgte til mer enn gull. I 1998 samarbeidet de om musikalen «Highlights» i Tønsberg, og turné landet rundt i tiden etterpå.
I 2000 deltok de to i en veldedighetskonsert «Sounds of a better world» i Carnegie Hall, New York, en stor opplevelse! Året etter hadde de nok en gang sommershow i Sandefjord.

Evert Taube-viser
I 1997 kom Elisabeth Andreassen med et eget album med 13 Evert Taube-viser – «Så skimrande var aldrig havet».

I samarbeid med Kikki Danielsson og Lotta Engberg startet hun gruppa Kikki, Bettan & Lotta i Sverige 2001-03, i Schlagerfestivalen og med showet Rondo i Göteborg. Turne med Lotta fulgte i Sverige.

I 2003 ble Bettan med i fenomenet Diggiloo, et turneband med utgangspunkt i et svensk TV-show. Turneenbandet startet opp med Lasse Holm, Lotta Engberg, Elisabeth , Kikki Danielsson, Jessica Andersson, Magnus Bäcklund, Siw Malmkvist, Lill-Babs, Ann-Louise Hanson, Stefan Odelberg, Sanna Nielsen, Magnus Johansson.
Elisabeth var med de fire første årene, og det har vært stor utskifting i mannskapet underveis. Men turneen har fortsatt hvert sommer til denne dag.

A Couple of Days in Larsville 2004, første Bluegrass-album, produsert av Lars Lien, og med musikere fra Motorpsycho / Tussler.
Turne med countrybandet Ila Auto samme år.

I 2009 fikk Bettan en storselger med platen «Spellemann» som solgte til gull i Norge. På denne albumet synger hun svenske og norske folkeviser.

I 2012 samarbeidet Alexander Rybak, Daniel Tangen og Bettan om sommershow i Tønsberg, som ble omtalt i VG.

Samme året kom Elisabeth med albumet «Kärleken och livet», med melodier av Rolf Løvland.

I 2014 samarbeidet Bettan med Tor Endresen i Grand Prix, der de kom på 4. plass med «For swingende», noe som i sin tur ledet til samarbeid om et show under navnet «Tor og Bettan for swingende».

I 2015 dro Bettan på juleturne med Ole Edvard Antonsen og Didrik Solli Tangen.

Gjennom årene 2016-2018 har Bettan vist hvilken enorm personlig styrke hun besitter, etter at hun mistet først mannen Tor, og deretter både mor og far. Hun har vært åpen om sorgen, og har gjennomført både turneer og show gjennom denne perioden. Elisabeth sier selv at musikken er som terapi for henne, og at hun finner styrke i all støtten hun får fra publikum.

I 2018 er hun aktuell med turneen Bettan, Taube og andre menns viser. Her viser hun sin store spennvidde, med sanger av såvel Grieg som Tauge og Løvland.

Bestill Elisabeth Andreassen til ditt arrangement
på epost elisabeth@frikk.no
eller på telefon 92 68 72 12

Share Button
Nøkkelord: Elisabeth Andreassen